Ubi kayu rebus & goreng pisang
Ingatkan susah nak cari makanan orang melayu di Perancis, rupa2nya selepas buat trip ke Little India di Saint Denis, macam2 benda ada. So, dapatlah kami shopped ubi kayu drp Costa Rica, cabai melaka atau cili api drp India dan pisang tanduk drp Brazil.Alhamdulillah rezeki Allah ada di mana2.So, the next day bangun pg dgn penuh semangat nak siapkan breakfast ala Malaysia utk cik abang sebelum dia pegi kerja. Alhamdulillah kemain suka lagi dia dgn cucuq pisang tu yg hanya gunakan all-purpose flour dgn sikit garam dan kunyit. Surprisingly, sedap bancuhan tepung tu dan sesuai sgt2 utk dibuat batter for fish n chips.Next time, insyaAllah.Yang ubi kayu tu kurang lengkap sikit sbb tak cicah dgn nyok + gula + garam. Kat kedai di Little India tu ada nyoq yg biji tp camana nak cukur atau sagat atau blend sbb blender takdak. Takpa, next time again.Last but not least, since cabai melaka pun ada, tengahari tu lunch dgn sup kambing cicah ayaq asam yg bubuh cabai melaka tu + belacan drp Melaka + jus lemon + kicap masin brand Maggi yg dibeli di sini. Not bad, cik abang memang suka. Nak2 pula, kena dgn nasi daging yg menggunakan rempah nasi beriani Baba's juga drp Malaysia.
Alhamdulillah kepadaMu Ya Allah kami bersyukur...
No comments:
Post a Comment